/ Община Банско
Съвместни патрули на български, гръцки и румънски полицаи и през този зимен туристически сезон ще работят заедно в Банско. Това стана ясно  на пресконференцията, домакинствана от кмета на курорта Георги Икономов.

Посланикът на Ирландия гостува в Банско

Съвместните патрули ще обикалят курорта в периода от 17 декември г. до 15 март 2019 г., разпределени на смени. Практиката на съвместните патрули в Банско се осъществява и с двете държави от сезон 2011/2012 г.

Днес на пресконференция в община Банско бяха представени патрулите от първата смяна в присъствието на директора на ОД на МВР-Благоевград - Николай Хаджиев и началника на РУ Банско - Иван Попов. От страна на Румъния присъства Флорин Марин от дирекция „Охранителна полиция” и румънският консул в България Флориан Мазилу. 

Банско е топ общината за планински туризъм за 2018

„Туристическият сезон в зимния ни курорт беше открит официално в събота, на 15 декември. Използвам възможността да благодаря на българските органи на реда, както и на техните колеги от Румъния и Гърция за добрата съвместна работа.

За да има успешен туристически продукт нашият курорт, преди всичко трябва да бъде осигурен обществения ред, сигурността и спокойствието на нашите гости. Тази успешна практика се наложи като работещ механизъм, по който чуждестранните полицейски служители работят приоритетно с граждани на своята държава и подпомагат комуникацията им с местните полицейски органи. Удовлетворен съм, че именно Банско бе мястото, на което тя се осъществи за първи път. Пожелавам спокоен сезон за полицейските служители, а и за всички нас”, заяви Икономов.

Представиха Банско на туристическо изложение в Атина

"Хубаво е гостите на курорта да виждат полицейски служители от своята страна, по този начин се вдига качеството и на услугата сигурност", коментира Николай Хаджиев. Областният директор на МВР изрази задоволство от резултатите от работата на полицията на местно ниво, като посочи факта, че тя постига най-висока ефективност и разкриваемост на престъпленията в сравнение с останалите служби в Югозапада, което прави обстановката в курорта сигурна за жители и гости.

Той допълни, че и тази година ще бъдат разположени временни КПП на трите входно-изходни точки на Банско, като по този начин се набляга на превенцията.