/ iStock/Getty Images
Община Петрич отворя от утре две телефонни линии на специалисти -психолози, които ще се отзовават на обаждания на гражданите всеки делничен ден от 15.00 часа до 19.00 часа, съобщават от Общината, цитирани от Агенция "Фокус".

Целта е да бъде оказана професионална помощ на нуждаещи се поради ограничителните мерки за социални контакти и пандемията COVID-19. Психолог Тони Янкулска - 0879 81 94 30 и психолог Румяна Илиева - 0879 25 38 48.

Раздават дезинфектант в жилищните блокове в Петрич

Освен това 61 жители на община Петрич са се отзовали до момента за включване като доброволци в сегашната ситуация и бъдещ план. Списъкът остава отворен за желаещи да бъдат доброволци. Те ще бъдат ангажирани с цел да се улесни осъществяването на спешни дейности по преценка на Общинския кризисен щаб.

Днес са били раздадени препарати, закупени от Община Петрич, на домоуправители за извършване на дезинфекция на общите части в жилищните блокове.

Приоритет в реакцията на местната власт остава обслужването от звено „Домашен социален патронаж“ на уязвими групи от града и селата. Остава на разположение телефонът за връзка с патронажа (0745/ 6 10 62), а служителите проверяват и необходимостта от закупуването и доставката на лекарства на патронираните лица.

Трима души нарушиха карантината си в Област Благоевград

Извършена е дезинфекция на откритите пространства в град Петрич и селата, в т.ч. на Общинския пазар.

Предложени са социално-икономически мерки на Общински съвет – Петрич за облекчения и отстрочки по местните данъци и такси.

По разпореждане на кмета Димитър Бръчков със съдействието на полицията се извършва контрол на пропускането край ромските квартали на Петрич, както и недопускането на събирания на групи от хора.