/ Община Банско
Най-голямата демонстрация на бански „Главеж“ от над 40 изпълнители ще бъде представена по време на Националния фестивал за народно творчество „Фолклорна магия“. Специално за събитието формациите към народно читалище „Никола Вапцаров“ – 1894 от планинския град са подготвили фрагмент от типична за региона сватба. Те ще го представят за първи път на живо на 1 юли от 13:00 часа в Градски парк, Банско.

Демонстрантите ще разиграят годеж от Пиринска фолклорна област. Наименованието на обичая в Банско е „Главеж“. В него местните танцьори и изпълнители ще представят песни и наричания в характерни за региона костюми. Те ще бъдат съпроводени от гайда на живо и шествие през целия Градски парк в Банско. За финал сватбарите ще се качат на Сцена 1, където булката за първи път ще влезе в новия си дом. „Главежът“ ще завърши с бански песни и танци.

Банско - на прага на лятото с още по-силна фестивална програма

Демонстрацията ще бъде част от тридневната програма на първия Национален фестивал „Фолклорна магия“. На 29, 30 юни и 1 юли в Градски парк, Банско любителите на българския фолклор ще могат да се насладят на целодневен конкурс за песни, танци, свирене и обичаи, на традиционни български храни, изложения на стоки, занаяти и традиции.

Освен това голямата фестивална програма ще събере на една сцена най-големите звезди на народната музика у нас, които ще пеят и свирят на живо всяка вечер.