Над 1600 самодейци на Пирин пее
Над 1600 самодейци на Пирин пее / Дарик - Благоевград, архив

Над 1600 самодейци от цялата страна участват в стартиралия традиционен събор на народното творчество "Пирин пее". Надпяванията и надиграванията са на четири изградени сцени на поляните в местността "Предела", съобщиха от Областната администрация в Благоевград.

Днес и на 1 август участниците от 350 фолклорни групи от региона и други райони на страната ще огласят Пирин планина. Ще ги оценява жури в изключително редуциран състав, а лауреатите от „Пирин пее” ще представят региона ни на фестивала в Копривщица.

Взети са всички мерки за безопасност и обществен ред. Изградени са няколко поста, в които дежурят служители от Противопожарната служба в Благоевград, полицаи и специалисти от РИОКOЗ и Спешен център.

Товарните камиони и автобусите, пътуващи към Разлог и Банско ще бъдат пропускани през "Предела" с ескорт от мотоциклети и автомобил на сектор "Пътна  полиция". Водачите са длъжни  да спазват въведените ограничения и стриктно да изпълняват указанията на контролните органи, предупреждават от полицията в Благоевград.

От ОД МВР призовават гражданите да проявят бдителност към търговските  обектите, личните си документи и вещи, както и  към личните си моторно-превозни средства. За  констатирани нередности при продажба на стоки и нарушаване на обществения ред,  незабавно да сигнализират органите на реда. За безопасност и сигурност на гражданите е създаден временен щаб на ОД на МВР- Благоевград, който ще  функционира денонощно за времето на  провеждане на  събора. Телефонът за връзка с щаба е 166.