На 29 май транспортни работници се събират на протест
На 29 май транспортни работници се събират на протест / Снимка: Дарик
На 29 май от 10 часа българските транспортни работници ще се съберат на мирен протест на ГКПП-Кулата. По този начин те ще изразят своето недоволство от дългото чакане и ежедневните колони на границата с южната ни съседка.

"По план протестът ще бъде мирен. Очакваме в понеделник на място да пристигнат представители на гранична полиция, на Агенция "Митници" и на НАП, за да начертаем план за облекчаване на трафика. Ако това не се случи, напълно е възможно да преминем към блокада и гражданско неподчинение", заявиха Александър Стамболийски, заместник-председател на Съюза на българските транспортни работници, и Валентин Чорбаджийски, регионален представител на Сдружението.

За протеста в понеделник вече са изпратени уведомителни писма до ОД МВР в Благоевград и до Община Петрич.

Шофьорите настояват да се подобри организацията на работа на пункта. Най-много време на превозвачите отнема паспортния контрол. 
В момента работата на пункта е мудна и се преминава само на едно трасе. Според транспортните работници, на Кулата има възможност да бъдат отворени три трасета с кантари за товарни автомобили. Ако това се случи, преминаването ще бъде улеснено. те подозират, че трасетата не се отварят, тъй като гранична полиция няма ресурс за обслужване на камионите.

От Съюза на българските транспортни работници дадоха пример, че всеки месец камионите на фирмите губят по 10-15 дни във висене на Кулата.