Младежите в Благоевград се сдобиха с Инфоцентър
Младежите в Благоевград се сдобиха с Инфоцентър / netinfo
Заместник-председателят на Държавната агенция за младежта и спорта по младежката политика Михаил Балабанов откри Младежки информационно-консултантски център в Благоевград.

Създаването на центъра е част от националната инициатива „Младежка мрежа” по Програмата за младежки дейности 2006-2007 г.

Държавната агенция за младежта и спорта предоставя средства в размер на 300 хиляди лева за оборудването и цялостната дейност на десет пилотни младежки центъра.

В Пазарджик, Враца и Велико Търново работата на организациите стартира преди дни. До края на март предстои откриването на младежки звена във Варна, Габрово, Добрич, Русе, Стара Загора и Търговище. Подобни средища за младите хора ще бъдат създадени до края на тази година във всички областни градове.

Това е първата мащабна пилотна инициатива на ДАМС, която се реализира в изпълнение на подписаното споразумение между Държавната агенция за младежта и спорта и Националното сдружение на общините в Република България за сътрудничество в областта на младежката политика и спорта на национално и регионално ниво. ДАМС осигурява средствата за цялостната дейност на центровете, а общините предоставят офисите.

В своя център младите хора в Благоевград ще получават безплатни консултации за здравословния начин на живот, трудовата реализация и заетостта, младежкото предприемачество и ще провокират гражданската си активност.

Там младежите ще се информират как да продължат образованието си в синхрон с нуждите на пазара и интересите си, ще участват в различни обучения за младежко лидерство и други специфични за местната младежка общност теми.

За създаването и оборудването на благоевградския център, който е ситуиран на втория етаж на Младежкия дом, ДАМС отпусна 30 000 лв.