Митрополит Серафим освещава възстановения храм Св. Петка Българска в Мелник
Митрополит Серафим освещава възстановения храм Св. Петка Българска в Мелник / Снимка: Неврокопска митрополия

На 13 октомври Неврокопският митрополит Серафим ще освети възстановения храм "Св. Петка Българска" в Мелник.

Навръх храмовия празник в петък също ще има тържествена служба, но тя ще се води от местни свещеници, а на миряните ще бъде раздаден курбан. Основен ктитор на храма е Живко Литов, който също ще присъства на освещаването.

В олтара на църквата се съхраняват частици от мощите на трима светци - на свети Пантелеймон, на света Параскева и на свети Климент Охридски. Постройката е на площ от близо 85 квадратни метра. Оформен е красив двор с чешма и места за отдих. Храмът е зографисан напълно, красивата дърворезба на иконостаса е дело на Охридски майстори. Построена е камбанария, на която са монтирани 7 камбани, донесени от Русия, които ще огласяват китните долинки между Мелнишките пясъчници.

Църквата е била разрушена и запустява след 1912 година. Мястото на храма било запазено през годините, имало кандило и малък проскинитарий. Благодарение на усилията на благочестиви християни през 2004 година започва възстановяването на разрушения храм. Живко Литов и археолози се натъкват на руините на църквата в източното подножие на платото свети Никола над Мелник. Днес храмът е напълно възстановен и ще приема поклонници от страната и чужбина.