С помощта въжета и синджири в Хераклея Синтика започна прецизната операция по вдигане и изваждане на откритата там втора статуя на античен мъж.

След като археолозите видгнат статуята, тя ще бъде транспортирана към музея в Петрич. Двете находки излязоха от Големия канал в античния град край Петрич през септември - първо тялото, а три дни по-късно и главата.

БГНЕС

Главата е била положена в противоположния на статуята край на канала, наречен Клоака Максима. Положена е така, че да гледа към откритата по-рано статуя без глава. Това едва ли е случайно, загатна археологът проф. д-р Людмил Вагалински (НАИМ-БАН).



Уникална находка в Хераклея Синтика: Глава на статуя излезе при разкопките в античния град (СНИМКИ/ВИДЕО)

Преди това археолозите попаднаха на сграда с подова мозайка в Хераклея Синтика. „За пръв път, откакто проучваме града, се натъкваме на мозаечен под", коментира тогава ръководителят на екипа проф. д-р Людмил Вагалински (НАИМ-БАН).

БГНЕС

"Не е жилище, а обществена римска сграда, разположена в североизточния ъгъл на форума. Възможно е да се окаже храм. Наблизо миналата година открихме голяма оброчна плочка на Тракийския конник. Но още е рано да твърдим със сигурност какво е било предназначението на сградата", посочи още проф. Вагалински.

Припомняме, че първата статуята се намира в Историческия музей в Петрич, където може да бъде разгледана от посетителите. Предполага се, че статуята е на владетел, живял в началото на новата ера, но все още не се знае кой е изобразен на нея. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС