От 15 август се очаква да започне реставрацията на статуята
От 15 август се очаква да започне реставрацията на статуята, намерена при разкопки в античен град Хераклея Синтика.

Досега тя беше в сандък, а в момента е вече изправена и експонирана в Историческия музей в Петрич и може да бъде огледана изцяло. Това каза за Катя Стоянова - ръководител на проект, който се изпълнява в античния град Хераклея Синтика. 

Ето къде може да видите уникалната статуя от Хераклея Синтика (СНИМКИ)

Преди дни ценната находка беше разопакована,
допълнително обезопасена и благополучно изправена на място, където всеки посетител на Петричкия музей може да я види. 
Вече изправена, статуята може да се огледа, да се направи анализ какви допълнителни процедури се налага да се извършат по нея.

БТА

"До момента е направена само рентгенография на глезена и се видя, че наличната пукнатина не е толкова страшна, но все пак решихме да обезопасим", посочи Стоянова. До този момента реставраторът е виждал скулптурата само в легнало положение, сега вече ще може да се оцени какви експертизи да бъдат назначени и да започне работа, допълни тя. 

БТА

Мястото на работа ще бъде там, където е експонирана. Стоянова посочи, че ще бъде изграден подвижен параван, така публиката ще може да наблюдава целия процес на обработка.

БТА

"Възнамеряваме да направим нещо, което досега не е правено, да освободим едно пространство, откъдето хората да наблюдават как се случва почистването и как се случва самата реставрация пред очите им", каза Стоянова.

Уникалната статуя от Хераклея Синтика вече е в Историческия музей в Петрич

"За етапа на реставрацията, посетителите ще имат възможност да наблюдават реставратора, разбира се, когато той прецени, защото някои процеси изискват изключителна прецизност и съсредоточаване и ще има контрол на достъпа", посочи още тя. 

БТА

БТА

Стоянова обясни, че откакто е обявено, че статуята е в музея, до момента интересът от страна на посетителите е огромен, като само във вчерашния ден са минали 120 души. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Евелина Митрева, БТА