Илко Стоянов кмет на Благоевград
Илко Стоянов кмет на Благоевград / Община Благоевград
В Благоевград в неделя се стигна до напрежение, след като беше открит македонски културен клуб. Организацията, стояща зад откриването е регистрирана в Канада и няма нищо общо с правителството на Република Северна Македония, съобщи БНТ.

На откриването дойдоха лидерът на опозиционната партия в Северна Македония Християн Мицкоски и главният секретар на президентството на югозападната ни съседка Миле Бошняковски. Протест срещу откриването също беше организиран от политическа партия ВМРО.

Представителите на РСМ се опитаха да поднесат цветя на паметника на Гоце Делчев и тогава представителите на ВМРО, които се бяха събрали на протест там, не ги допуснаха. Заради засиленото полицейско присъствие и жандармерията не се стигна до сблъсъци.

Откриха културен македонски клуб в Благоевград

Важно е, че всичко мина спокойно и общественият ред не беше нарушен - така коментира вчерашното събитие кметът на Благоевград Илко Стоянов.

"Не мисля, че тук ще има каквито и да е посегателства. Благоевград е много национален град, където живеят хора от различни националности и живеят като една общност помежду си. Така че не очаквам никакви посегателства в тази посока. Ако при мен като кмет постъпят някакви сигнали, аз ще ги предам на съответните компетентни органи", каза Илко Стоянов - кмет на Благоевград.

По думите му, клубът е нелегитимен, защото не отговаря на Закона за устройство на територията, че е културен дом. Това е по-скоро офис, в който се събират хора на частен принцип. И няма как да носи гръмкото име културен дом и по никакъв начин не може да носи името на Никола Вапцаров, допълни кметът на Благоевград.
БНТ