Кметове и наместници от Благоевград попълват Анкетна карта за устройствения план до седмица
Кметове и наместници от Благоевград попълват Анкетна карта за устройствения план до седмица / netinfo
До седмица кметовете и кметските наместници на населени места в община Благоевград трябва да попълнят Анкетна карта, характеризираща населеното място и да я изпратят в Националния център за териториално развитие в София, който разработва Общия устройствен план на Община Благоевград.

Целта на общия устройствен план е да се обхванат и да се даде предназначение и развитие на всички видове територии на община Благоевград. Планирането ще доведе до развитие на инфраструктурните връзки на отделните населени места – заяви Кирил Йорданов - представител на Националния център за териториално развитие в София.

В Анкетната карта са отразени няколко основни въпроса, на които кметовете трябва да отговорят.

Да се направи кратка характеристика на населеното място, за да се видят възможностите за неговото развитие.

Да се отрази точно регулацията на населеното място, тъй като в много от селата има терени, извадени от регулация, защото не фигурират в списъците. Кметовете трябва да отразят земеделските земи, които могат да се превърнат в жилищни зони. Трябва да се посочат и новите терени за включване в регулация.

В описанието на селските кметове трябва да бъде определено и екологичното състояние на районите - наличието на незаконни сметища или замърсяването на водоизточници.

Освен това трябва да се посочат и социално - икономическите проблеми като нивото на безработицата например, за да се засилят инвестициите по места и програмите за насърчаване на бизнеса.

На провела се среща по този повод присъстваха заместник-кмета по стопанските дейности на община Благоевград арх. Георги Скрижовски, шефът на Търговско промишлената палата Ромео Шатев и председателят на Стопанската камара Иван Караджов.