Илияна Йотова: Ще работим за социалните права на всички европейски граждани
Илияна Йотова: Ще работим за социалните права на всички европейски граждани / netinfo

Политиката на европейската левица през следващите 5 години ще бъде да гарантира социалните права на гражданите, заяви на пресконференция в Благоевград евродепутатът Илияна Йотова, която е кандидат за български представител в Европейския парламент под №2 в листата на БСП.

Основната ни работа ще бъде насочена към преодоляване на все по-нарастващата безработица в страните от Европейския съюз, както и за гарантиране на пенсиите, социалните помощи и образованието, подчерта Йотова, която от четири дни е на предизборна обиколка в Благоевградска област и ще отговаря за Югозападна България. Тя допълни, че не случайно мотото на предизборната кампания на европейските социалисти е "Хората са на първо място за нас".

Това, което искрено си пожелавам е новите 17 евродепутати да бъдем действително български екип, който да защитава интересите на гражданите в страната ни. За съжаление за последните две години тази моя мечта не се изпълни, предимно заради нашите политически опоненти от ГЕРБ и най-вече от Атака, коментира Йотова.

БСП не прави отделни кампании за изборите за европейски и национален парламент, защото считаме, че от 2 години България вече е част от европейската политика и приоритетите, които защитаваме в Страсбург и Брюксел са същите като в страната ни, заяви Илияна Йотова.

Илияна Йотова Ще работим за социалните права на всички европейски граждани
netinfo

Според нея БСП има защо да поиска доверието на хората. За тези 4 години допуснахме и пропуски, но правителството на тройната коалиция постигна в социалната сфера толкова, колкото не успя нито едно управление за целия период на прехода.

16 млрд. лв. инвестиции се вляха в българската икономика за изминалия мандат, които няма как да не се отразят положително на ситуацията в държавата, посочи евродепутатът.

Тръгнахме на тези избори с достатъчно самочувствие и с разум и имаме реален шанс да постигнем добри резултати, независимо че всички политически формации отново застават срещу БСП, заяви Илияна Йотова. 

За нас най-важно е да стигнем до всеки един български дом. Кампанията не върви само по жълтите павета и в големите областни центрове, а във всяко населено място, във всяка махала и всяка къща, каза още Йотова.

По думите й до голяма степен колебанията й за това, че българските избиратели не се интересуват от изборите за Европейски парламент са се опровергали. Един от основните изводи, които си направих по време на срещите с хората е, че информацията за случващото се в Европейския парламент за изминалите две години достига до гражданите, но тя в никакъв случай не е достатъчна, каза Йотова.

Едно от най-големите ни притеснения е купуването на гласове, което се очаква отново да се случи на изборите за Европейски парламент, и на националния вот. За съжаление вече не говорим единствено за купуване на гласове, а за престъпен бизнес, в който са мобилизирани много хора, обяви тя. При разговорите ми с европейските партьори не мога да се съглася с мнението на Ахмед Доган, че купуването на гласове било европейска практика.

Илияна Йотова изрази надежда на двата избора да се вземат всички необходими мерки да прекратяване на порочната практика с подмяна вота на избирателите. Тя допълни, че е поискала среща с министъра на вътрешните работи Михаил Миков през следващата седмица, за да се запознае с намеренията на ведомството в тази посока.

Смятам, че е срамно в 21 век, след като България така изстрадано влезе в ЕС, именно ние да сме носители на тази престъпна практика.

Илияна Йотова Ще работим за социалните права на всички европейски граждани
netinfo

Програмата на евродепутата Илияна Йотова в Благоевград започна тази сутрин с посещение в част от отделенията на областната болница. Тя бе посрещната от изпълнителния директор д-р Екатерина Чакалска, заместниците й - д-р Владимир Пандев и д-р Раиса Гнутова, както и от говорителя на БСП - Благоевград д-р Данко Ангелов.

Илияна Йотова Ще работим за социалните права на всички европейски граждани
netinfo

Илияна Йотова не пропусна да изкаже съболезнованията си към близките и роднините на жертвите и пострадалите при трагичния инцидент, станал тази сутрин в Ямболско. По този повод от БСП временно отменят всички предизборни събития, свързани с концертни изпълнения.

В ранния следобед евродепутатът от БСП се срещна със социалистките от клуб "Солидарност" към Общинския съвет на БСП, както и с кмета на Благоевград Костадин Паскалев.

Илияна Йотова Ще работим за социалните права на всички европейски граждани
netinfo

 По-късно в местен ресторант Илияна Йотова коментира проблемите на образованието и културата с педагози и културни дейци от областния град. Официален гост на срещата бе Корнелия Нинова, говорител на БСП и водач на червената листа за парламентарните избори в Благоевград.

Илияна Йотова Ще работим за социалните права на всички европейски граждани
netinfo
 

БСП може да се похвали не само със силна политическа платформа, но и със силна професионална евролиста, съставена от достойни, можещи и компетентни хора, които достойно ще представляват България в Европейския парламент, заяви Корнелия Нинова.

Илияна Йотова Ще работим за социалните права на всички европейски граждани
netinfo

За последните четири години БСП доказа, че може да управлява стабилно и компетентно държавата ни, така че разчитаме на подкрепата на българските избиратели и за следващ мандат, каза още Корнелия Нинова. Тя допълни, че се гордее да води червената листа за парламентарния вот в такъв "революционен", както го нарече, регион.

Илияна Йотова Ще работим за социалните права на всички европейски граждани
netinfo

Тук съм с една единствена цел и амбиция - Благоевград да стане един от най-проспериращите в страната. Обещавам да дам всичко от себе си и да не искам нищо в замяна, освен вашата подкрепа, обърна се към присъстващите Нинова.

Участие в срещата взеха още областният управител на Благоевград Владимир Димитров, председателят на Областния съвет на БСП Йорданка Слатинска, заместник-председателят на Държавната агенция за младежта и спорта Михаил Балабанов и членове и симпатизанти на БСП.