Голямото четене” идва в Благоевград
Голямото четене” идва в Благоевград / netinfo
“Пътуваща библиотека” гостува на Благоевград в рамките на националната кампания "Голямото четене", чийто медиен партьор е и Дарик радио. Изданията пристигат в 12.00 ч. пред сградата на Регионалната библиотека.

Изложба на старинни старопечатни книги и детска литература, дискусия на тема “За какво мечтаеше книжното духче” и срещи с местни поети и писатели, ученици и студенти са предвидени в съпътстващата програма в Благоевград.

Националната кампания “Голямото четене” започна в началото на месец октомври и ще завърши на 15 март 2009 г. с обявяването на победителя – романът, който българите са поставили на първо място.

Проектът трябва да отговори на въпроса коя е любимата книга на българите. Отговорът на този въпрос ще дойде чрез гласуване, с обществени дебати, специални телевизионни предавания, документални филми и организирани прояви из ;ялата страна.

Проектът се осъществява с подкрепата на държавни и обществени институции, университети, училища, библиотеки и на всички водещи издатели и книгоразпространители.

Крайната цел на проекта е да накара цялата нация да чете и спори за книги. Първоначално ще бъде даден старт на гласуване, чрез което ще се определят стоте любими книги на българите.

Според броя на гласовете, те ще бъдат подредени по състезателен принцип.

Финалът на проекта ще бъде на 30 март 2009 г., когато в грандиозно телевизионно шоу ще бъде обявен победителят. Гласуването ще се осъществява чрез специално изработен сайт, както и чрез всички национални телефонни оператори.