/ БГНЕС
Сделките ще се проверяват на групи - по 10, по 20, заяви главният прокурор
Ще бъде проверен целият приватизационен процес и всички сделки, каза в Благоевград главният прокурор Иван Гешев.

Среща на главния прокурор Иван Гешев и главния секретар на МВР Ивайло Иванов с общинското ръководство на Благоевград пресцентър, Прокуратура


"Длъжни сме да затворим тази страница, дължим го на българските граждани. Мисля, че на всички е ясно, че това беше бандитска приватизация, тя беше криминална и се трансформира държавната собственост по несправедлив начин в частна. Това го знае всеки български гражданин", посочи главният прокурор. Той допълни, че за да има справедливост и наказателна отговорност за хора, които са извършили престъпления, трябва и политиците да си свършат работата, която българските граждани очакват от тях. Гешев посочи, че ако е необходимо следва да се извършат съответни промени, ако е необходимо дори и в Конституцията.

Главният прокурор се срещна с окръжния прокурор на Благоевград Христо Георгиев пресцентър, Прокуратура

Проверката, която е възложена, ще започне с приватизираните предприятия с най-големи активи.

"Ще вървим от най-големите сделки към следващите, ще се върви на етапи, по десет, по двадесет. След като се подават и са проверени от съответните структури на ДАНС и е събрана информация от Сметната палата, от Министерството на икономиката, Министерство на финансите, ще обобщават тази информация и ще я подават към прокуратурата, а отделно прокуратурата след това по всяка сделка ще направи анализ има ли основание за реализиране на наказателна отговорност", посочи Иван Гешев.

Главният прокурор Иван Гешев разговаря с кмета на с. Церово Лефтер Едипов пресцентър, Прокуратура


Информацията за всяка сделка ще бъде публично оповестявана, за да се запознаят българските граждани какво сме констатирали, каза още главният прокурор. Това, което ще бъде направено в началото е да стане ясно каква е сметката на приватизационния процес, тоест колко активи са продадени и срещу това колко пари са влезли, а после ще почнем сделка по сделка, посочи Гешев.

Иван Гешев разговаря с местен фотограф пресцентър, Прокуратура

Всеки един случай ще бъде проверен дали е имало предишни проверки по него, как са приключили, имало ли е съдебни производства, както и как се е произнесъл съдът там, където е имало производства.

На въпрос защо сега се подхващат приватизационните сделки, Гешев заяви: "Защото сега съм главен прокурор и защо сега има политическа воля".
БТА