Георги Първанов поде национална кампания за абиране на средства за ремонт на Зографския манастир
Георги Първанов поде национална кампания за абиране на средства за ремонт на Зографския манастир / netinfo
Мащабна национална кампания за набиране на средства за реставрирането на банското крило в Зографския манастир в Атон поде президентът Георги Първанов. Това стана ясно по време на заседание, проведено днес в Банско с участието на държавния глава.

Кампанията ще стартира официално от утре, като в нея Първанов призова да се включат всички родолюбиви българи, които имат възможност да подкрепят начинанието, както и медиите.

Пълна прозрачност на дарителската кампания обеща президентът: Всеки един събран лев ще бъде използван по предназначение. Според него това е единственият начин да не се допусне безвъзвратното рушене на светата обител в Атон.

Изтеклите години ни дават основание да направим извода, че това е една голяма патриотична инициатива, голяма заслуга за която имат членовете на Инициативния комитет и представителите на бизнеса в Банско, заяви президентът Георги Първанов. По думите му занапред българското правителство ще оказва пълна подкрепа на всички начинания на Инициативния комитет в Банско.

Ремонтните дейности на Зографския манастир започнаха преди 2 г. със средства, събрани от жители на Банско. За възстановяването му община Банско задели 400 000 лева. През 2007 г. държавата отпусна 2 000 000 лв., а тази година от правителството обещават още 4 000 000 лв, съобщи за Дарик кметът на Банско Александър Краваров.

Освен възстановяването на източното крило на Зографския манастир, строено от банскалии, със средствата ще бъде обновена и църквата “Св. Св. Кирил и Методий”, която се намира в двора на светата обител, поясни градоначалникът.

Очаква се до края на тази година да приключи реставрацията на банското крило. Такъв мащабен ремонт в последните деситилетия се извършва за първи път.

Чуй повече за инициативата в прикачения звуков файл от президента на Република България Георги Първанов.