Церемония за благоевградски рейнджъри
Церемония за благоевградски рейнджъри / Дарик Благоевград, Любима Калпачка, архив

Кметът Атанас Камбитов посреща ритуално днес пред зала "22 септември" първия екип благоевградски рейнджъри, завърнали се от успешна мисия в Афганистан.

Те бяха част от Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF). Командващ на тържествената церемония ще бъде заместник-командирът на военно формирование 26 400 - Благоевград, майор Кирил Спаневиков.

В посрещането, което е в 11.30 часа, ще се включат и председателят на Общински съвет Радослав Тасков, областният управител Муса Палев, директорът на полицията комисар Георги Костов и комисар Георги Пармаков - началник на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Очаква се за церемонията да пристигне и началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Пламен Атанасов.

Неврокопският митрополит Серафим ще отслужи молебен за здравето на четиридесетте войници, които изпълниха дълга си за запазване на мира. Със Заповед от Министерството на отбраната ще бъдат наградени отличилите се в мисията военнослужещи.

Това е втората мисия на въоръжените сили по поддържане на международния мир и сигурността в Афганистан с продължителност шест месеца. Благоевградските военнослужещи, които прекараха половин година в азиатската страна, са на възраст между 28 и 38 години.