/ Пресцентър
Словесните престрелки по повод искането на БСП-Благоевград да се създаде временна комисия за контрол на ремонта в центъра на Благоевград продължават.

По-рано днес общинските съветници отхвърлиха предложението за създаване на такава комисия с аргумент, че всеки общински съветник, при добра воля, би могъл да осъществява контрол над всеки един проект, който се реализира в областния център. 

С гневно писмо първи излезе градоначалникът Атанас Камбитов, който нарече искането на благоевградските социалисти "политическа шизофрения" и се върна във времето на неговия предшественик, когато също имало пропуски в проектите.

Вчера екскметът Костадин Паскалев отговори на обвиненията и препоръча на настоящия управник да не се рови в миналото, а да се съсредоточи във важните за благоевградчани проблеми.

Днес Общинският съвет отхвърли искането за създаване на нарочна комисия за контрол на ремонта на площада. 

Преди минути Общинският съвет на БСП излезе със своя позиция по темата:

Благоевградската общественост отново стана зрител на един драматичен патос в залата на Общински съвет – Благоевград, изигран от самонадеян театрален колектив по сценарий на кмета - г-н Атанас Камбитов.

Целта бе да не се приеме предложението на общинските съветници от БСП за сформиране на комисия с представители от всички политически сили за контрол върху изразходване на средствата, качеството на влаганите материали и извършваните строително- монтажни работи при реновиране на централния площад в града. Това предложение на съветниците социалисти, бе подкрепено и адмирирано от депутата Николай Бошкилов.

Г-н кмете, искам да Ви припомня, че Вие бяхте избран през 2015 г. с гласовете на 19 519 избиратели от общо 65 455 граждани, имащи право на глас в община Благоевград.

Всички останали 45 936 граждани, негласували за Вас и вашата партия,  също имат елементарното човешко право да знаят как едни 5 462 423.98 лева ще бъдат похарчени за любимия им централен площад в града, в който живеят. Площадът, превърнал се в символ на града и гордост на благоевградчани, а и не само за тях.

За това тяхно право настоява БСП- Благоевград  чрез своите общински съветници. Настояваме за прозрачност на харченето на средствата, независимо дали те са европейски или от националния бюджет, за което Ви задължават и редица европейски документи регламентиращи разходването на публични средства, каквито са те по своето естество.

Настояваме за прозрачност в качеството на влаганите материали по тези проекти и извършване на предвидените СМР-та, за да не станем отново свидетели на „качествена работа и евтина работна ръка”, както това се случи при историческото благоевградско саниране на жилища.

Нека само Ви припомним за „късата памет”, че този красив площад е изграден /колкото и да не Ви е приятно/ при т.н. режим на БКП, чиято наследница е БСП.

Кажете Вие на благоевградската общественост с налетите милиони левове средства, европейски и национални,  какво направихте в общината, управлявана от Вас втори мандат?

Колко работни места разкрихте, за  да останат младежите в родния си град, в унищожените десетки производствени предприятия в града от псевдодемократите. Защо не изпълнихте проекта, оставен Ви за изграждане на нова общинска болница?

Сценарият е ясен. От влагане на средства в тези начинания няма бърза печалба за близки нам фирми и..., а времето изтича, имате само една година и завесата пада, т.е. свършват европейските средства, губим управленчески интерес, а защо ли? Всички знаят отговора.

БСП-Благоевград ще продължи със социалните си политики, ще продължи да се бори с всички законови средства за правата на тези, които произвеждат материални блага, за тези влизащи в медицинските ви квалификации, за правото им на достоен живот, а не жалко съществуване.

Независимо от това, че ние знаем отговорите Ви, обуславяни, охранявани и зорко пазени от статуквото, което няма да е за дълго, ще продължим да питаме.