/ Община Благоевград
Кметът на Благоевград Атанас Камбитов обвини лидерите на БСП в областния център в "политическа шизофрения".

Повод за гневния изблик на градоначалника е искането на БСП за създаването на временни комисии за контрол на изпълнението на  проекта за ремонт и  реконструкция на площад  "Георги Измирлиев"  и на депото в Благоевград.

„Това е шизоидна проява на крайно безочливи партийни функционери, които улисани в желанието си да правят евтин политически пиар демонстрират неуважение към благоевградчани, към добрите намерения и усилията на общинското ръководство за развитието на областния център. 

Свидетели сме на истеричните крясъци на политическо безочие. Къде беше БСП  и защо не поискаха "Временни комисии за контрол" по време оперативните програми преди 2011 година?! Защо не упражнихте  контрол при изразходването на средствата по проектите за реконструкция на ВиК-системата в кварталите „Грамада“, „Баларбаши“ и „Струмско“.

Програмата приключи през 2010 година с надвзети 2 350 000 лева, които не бяха върнати в срок. Ние върнахме тези пари, но продължаваме да плащаме и още 1.5 млн. лв. санкция, наложена заради нарушения в програмата. Тези пари са от бюджета на Община Благоевград,  т.е пари ,които тежат на гърба на благоевградските данъкоплатци”, твърди градоначалникът. 

Според  него социалистите нямат морално право да говорят за контрол.
  
"Имате ли морално право точно вие да говорите за контрол и къде бяха временните ви комисии, които да контролират изпълнението на програма по ПУДООС  за селата Лешко, Логодаж, Церово, за да не се стига до осъждането на община Благоевград да плаща  5 млн. лв.  на фирмата, извършила  ремонтните дейности, въпреки спрялото финансиране по Програмата за нещо, което даже не работи?!

Та нали лидерът Ви Любен Милев по това време беше директор "Административно-правно обслужване" в  Общинска администрация. Защо е допуснал  подобни юридически и финансови батаци, които днес да тежат на бюджета на Община Благоевград и на данъкоплатците ?", пита градоначалникът.

Той е категоричен, че в Благоевград са усвоени милиони евросредства по проекти.

"Минаха десетки проверки на всякакво ниво и община Благоевград няма наложена нито една санкция за неправилно или порочно усвояване на евросредствата.

Не на последно място, проверките по разходване на евросредства се извършват от управляващия орган / МРРБ/ от ОСЕС /Одит на средствата на Европейски съюз/ и Европейска комисия. „Къде сте тръгнали, БСП, и докъде си мислите, че ще стигнете?! Каквото и да правите, правете го така, че да не пречите на благоевградчани да се радват на нов площад, ново депо, нови блокове, нови улици, нови детски площадки.

Не надвишавайте компетенциите и възможностите си, не пръскайте прах в очите на хората, а направете нещо реално, с което да допринесете за развитието на Благоевград”, завършва позицията си градоначалникът.