/ Община Благоевград
„Искането за контрол на ремонта на подплощадното пространство в Благоевград, на първо четене, изглежда като загриженост за случващото се, тъй като за тези, които са родени и израсли в този град не е безразлично как ще изглежда центъра му след реконструкцията.

Обаче самият факт, че се иска и евентуално се приеме създаването на нарочна комисия, която да следи изпълнението на проекта, е сигнал, че има нещо нередно. За мен е недопустимо ние, като общински съвет, да даваме такива сигнали".

Така председателят на Общинския съвет-Радослав Тасков коментира утрешната сесия на местния парламент, на която основна точка ще бъде искането на БСП-Благоевград да се създаде нарочна комисия, която да следи изпълнението на проекта.

"До момента всички процедури по изпълнение на този проект са изключително прозрачни и съгласно закона, включително избор на изпълнител, проектиране и избор на надзорна фирма, която да следи и контролира качеството на процесите, така че не смятам за необходимо общински съвет да подава такива сигнали", допълни той.

Тасков поясни, че понеже този проект се изпълнява с европейски средства, не със средства на общината, общински съвет не може да изисква контрол, тъй като средствата, които се изразходват по европейски програма имат строга законова формулировка кой и как ще контролира процесите.

Председателят на ОбС още веднъж подчерта необходимостта от реконструкция на центъра на града ни, не само заради изпочупените плочки, но и състоянието на съоръженията под фонтаните, които са силно амортизирани и съществуваше реална опасност от пропадане и срутване.

„Аз лично се запознах с материалите, които фирмата изпълнител предостави като мостри и смятам, че материалите, които ще бъдат вложени отговарят първо на идеята за запазване на естетическата визия на площада, такъв какъвто го познаваме всички.

На второ място са предвидени материали, които да гарантират здравината и устойчивостта на настилката. Проектът предвижда изграждането на модерна хидроизолация, която ще предотврати течовете и останалите проблеми, които имат помещенията в подплощадното пространство, така че да може тази зона  да стане по-атрактивна и да се оживи“, допълни Радослав Тасков.

„Общинските съветници имат достатъчно правомощия, тогава, когато имат конкретни доказателства за някаква нередност да сигнализират органите. Но априори да приемаме комисия, която да контролира процесите, категорично не съм съгласен. Надявам се колегите да ме подкрепят утре, тъй като не бива по един такъв мащабен проект по европейска програма да се хвърля каквато и да е сянка на съмнение“, завърши председателят на Общинския съвет.