/ Снимка: Община Благоевград
Общинският съвет отхвърли искането за създаване на временна комисия за контрол на ремонта на площада в Благоевград. С 14 „Против”, 12 „За” и четири „Въздържал се” съветниците сложиха край на дебатите по темата. 

Искането бе внесено от групата съветници на БСП с мотив, че площад „Георги Измирлиев” е емблемата на Благоевград, общественият интерес към изпълнението на този проект е голям и е нормално да има комисия, която да следи и контролира реализирането му.

Камбитов обвини лидерите на БСП-Благоевград в „политическа шизофрения”

Предложението бе подкрепено от част от общинските съветници, а Албина Анева дори поиска такива временни комисии да следят и останалите проекти в общината. „Ремонтът на площада се прави с европейски средства и европейските институции следят разходването им.

Това не пречи ние също да контролираме как се работи. Никой не може да ограничи правата на общинския съвет, най-малкото имаме право на информираност”, заяви Анева.

Андон Тодоров от Партията на зелените също подкрепи искането на социалистите. Според него е задължително създаването на такава временна комисия заради огромния обществен интерес.

"Много от благоевградчани се интересуват от ремонта на площада, задават въпрос и затова е логично ОбС да следи отблизо ремонтните дейности. Който не подкрепи това искане, значи се страхува от нещо”, лаконичен бе Тодоров.

Радослав Тасков: Процедурите по ремонта на площада са прозрачни

Много от съветниците обаче бяха против тази комисия, тъй като по този начин ще се породи съмнение, че се прави нещо нередно, което не отговаря на истината. Димитър Урдев бе категоричен, че подобни комисии се създават само, когато има данни за нарушения, а в случая няма нищо, което да буди безпокойство сред гражданите.

Председателят Радослав Тасков уточни, че всеки общински съветник има право да осъществява контрол по всеки проект и без издаването на нарочна комисия.

Кметът Атанас Камбитов пък с мултимедийна презентация припомни, че община Благоевград дължи над 9 милиона лева стари задължения за допуснати пропуски при реализирането на проекти до 2011 година от неговите предшественици.

„Какво е това назидание и размахване на пръсти? Защо ни връщате към проекти в години, когато не сме били съветници? Какъв е проблемът да се създаде комисия за ремонт на площада?”, попита съветничката от БСП – Гергана Янчева.

Нейни колеги поставиха и въпроса къде отиват старите материали. Камбитов увери, че всичко се опакова с приемо-предавателни протоколи и че тези, които са годни, могат да се използват за бъдещи ремонти. В крайна сметка, след два часа дебати, предложението на съветниците от БСП бе отхвърлено.