Благоевградският театър - с 40 000 лв. приходи за първото полугодие
Благоевградският театър - с 40 000 лв. приходи за първото полугодие / снимка: Дарик - Благоевград, Десислава Янкулова, архив

40 493 лв. са приходите от билети на Драматичен театър „Никола Вапцаров” в Благоевград за първото шестмесечие на годината. Отчетът на културния институт сочи, че за полугодието играните представления в цялата страна са 72, посетени от 11 078  зрители. 

Културните институти с интересна програма и постановки, които реализират добри приходи от продажбата на билети, трябва да запазват парите за себе си, според визията на Министерството на културата за реформа в сценичните изкуства, публикувана ден, след като министър Вежди Рашидов я представи на заседание на Министерския съвет.

Предлаганите промени предвиждат нов начин на финансиране на културните институти. Директорите на театри, опери и филхармонии ще имат по-голяма автономия и ще могат самостоятелно да се разпореждат със средствата на поверения им културен институт. Те ще могат сами да определят числеността на персонала и индивидуалните възнаграждения на служителите и работниците, както и да възлагат ремонтни дейности.