/ Община Разлог
17.2% равнище на безработица отчита Дирекция „Бюро по труда“ - Разлог към 31.12.2018 година. Това е най- ниският праг спрямо всички периоди до сега. Общо 4 385 са регистрираните безработни лица за 4-те общини, обслужвани от Бюрото по труда в Разлог.

Обновиха по проект две училища в Разлог

Най-висока си остава безработицата за общините Белица и Якоруда, въпреки че и там се наблюдава спад в сравнение със същия период на  предходната 2017 година. Цифрите сочат 42.5% равнище на безработица за община Белица и 33.3% за Якоруда към края на 2018, в сравнение с предходната, когато са били съответно 45.8% за първата и 33.8% за втората.  

Очаква се сезонната заетост за чужбина в следващите два месеца да поеме част от безработните лица в тези две общини. За общините Разлог и Банско равнището на безработица е доста по- ниско. 6.4% е отчетеното в община Разлог и 5.8% в община Банско. Значителна част от регистрираните безработни след старта на сезона в Банско са наети за работа в сферата в туризма.

Хайдути гостуваха на децата от Центъра за настаняване от семеен тип в Разлог

Въпреки това бизнесът в района продължава да изпитва глад на квалифицирани кадри във всички сфери на обслужването. Най- голям е дефицитът на готвачи. В тази връзка ДБТ- Разлог, чрез Българо- германските центрове за обучение през пролетта стартира курс за готвачи. Той ще бъде с продължителност на обучение в рамките на най- много 4 месеца и е насочен към безработни лица. Преминалите курса ще получат трета квалификационна степен. 

През пролетта работа ще имат и част от трайно безработните лица. Те ще бъдат заети по ОП „Развитие  на човешките ресурси“ , проект „Обучение и заетост на хора с увреждания“. Програмата е насочена към най- уязвимата група - лицата  с увреждания между 50 и 100%. Заявления за работа по програмата са депозирани, както от общините, така и от реалния сектор. Заетостта е за срок от 1 година.