Банско е избран за Европейски град на спорта за 2017 година
Банско е избран за Европейски град на спорта за 2017 година / Снимка: Вероника Атанасова

Банско ще бъде отличен с титлата Европейски град на спорта за 2017 година. Това стана ясно, след проведената среща днес между представители от Федерацията на европейските столици и градове и кмета на курортният град Георги Икономов.

Официални гости бяха президентът на Федерацията Джан Франческо Лупатели, генералният секретар на Федерацията Хуго Алонсо, Анатоли Илиев- член на Федерацията. От страна на община Банско присъстваха заместник-кметовете и общински съветници.

На срещата Джан Франческо Лупатели обяви включването на курортния град в мрежата от над 400 европейски града, които вече са заслужили титлите за Европейските столици или градове на спорта. Той допълни, че следващата седмица в Европейският парламент в Брюксел ще бъдат връчени наградите за Европейски столици и градове на спорта.

Хуго Алонсо не скри впечатлението си, че такъв малък град, като Банско от една страна съумява да развива добре масовият спорт, а от друга се организират най- високо класните спортни събития в света.

Званието „ Европейски град на спорта" се присъжда с цел не само за популяризиране на спорта , но и за социално сближаване, подобряване на здравния статус и начина на живот на хората. До момента три български града са отличени с това звание- Пловдив, Бургас и Русе.