Археологически проучвания стартират в землищата на четири села в Разложко
Археологически проучвания стартират в землищата на четири села в Разложко / netinfo
Нови археологически проучвания стартират в землищата на четири села в община Разлог - Горно Драглище, Долно Драглище, Баня и Елешница, съобщиха от кметска администрация.

Целта е да бъдат открити и регистрирани нови обекти, с които да бъде довършена археологическата карта на община Разлог.

Обхожданията ще извършат археолози от Регионалния исторически музей в Благоевград с участието на музейни специалисти от Разлог. Разкопките ще ръководи Илия Кулов - началник на отдел „Археология” в благоевградския музей.

Първият етап от археологическите проучвания в община Разлог бeше направен през 2006 г., когато започнаха разкопките на „Писаната църква”. Обектът се намира на 7 км. от града, в местността „Бетоловото”.

Археолозите постепенно откриват руините на две, вписани една в друга църкви, изградени по различно време. Втората църква, която датира от ХІІІ - ХІV в., е наречена „Писана църква ” поради откриването на малки фрагменти от стенопис.

След реставрацията църковните руини са превърнати в атрактивна културно - историческа забележителност, привличаща много туристи.

През 2007 г. проучването продължава като част от проекта на oбщина Разлог „По пътя на ранното християнство ” по програма ФАР.

Новите археологически разкопки в землищата на четирите разложки села започват от днес и ще продължат до 20 октомври.