Акад. Евгени Головински представя новата си книга Мое минало незабравимо в ЮЗУ
Акад. Евгени Головински представя новата си книга Мое минало незабравимо в ЮЗУ / netinfo
Видни учени и общественици ще вземат участие при представянето на новата книга на акад. Евгени Головински “Мое минало незабравимо”, което се организира от академичното издателство “Марин Дринов” и ЮЗУ “Неофит Рилски”. Презентацията ще бъде утре от 16.30 ч. в Унивеверситетската библиотека.

Акад. Евгени Головински е химик биоорганик и фармакобиохимик, професор, доктор на биологическите науки. Завежда секция "Молекулен дизайн и биохимична фармакология" в Институтата по молекулярна биология при БАН. Акад. Головински е Почетен председател на Хумболтовия съюз в България и член на Управителния съвет на фондация "Еврика" и на фондация "Отворено образование".

Той е преподавател в Софийския университет "Свети Климент Охридски", в Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград, НБУ. Член е на Съюза на учените в България.

С името на акад. Головински се свързва европейското равнище на съвременната българска биохимия. Той е основател и пръв ръководител на Катедрата по химия към Природо-математическия факултет при ЮЗУ “Неофит Рилски”.

Полага основите и на Научно-приложната лаборатория по биоорганично активни вещества към Института по молекулярна биология при БАН в Благоевград, където се експериментира създаването на нови антиметаболити. Акад. Евгени Горовински е носител на орден “Кирил и Методий”.