250 000 лв. са заложени в проектобюджет 2010 за благоустрояване на селата
250 000 лв. са заложени в проектобюджет 2010 за благоустрояване на селата / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова

250 000 лв. са заложени за благоустрояване на 22-те села в Благоевградско в общинския проектобюджет за настоящата година, информират от Общинска администрация във връзка с предложение на съветника от ГЕРБ в местния парламент Красимир Роячки за финансиране на приоритетни проблеми в населените места в Благоевградско със средства от общинския бюджет.

Със средствата се предвижда изкърпване на пътя Зелен дол – Долно Българчево, вътрешен ремонт на кметството на с. Българчево, профилиране на пътя до гробищния парк на с. Селище, изграждане на детска площадка в с. Церово, ремонт на тротоарни настилки в с. Логодаш, уточняват от кметството.

Ремонтът на навеса и оградата на гробищния парк в Селище на този етап не може да бъде финансиран с пари от бюджета, тъй като паркът е извън регулация и до момента не е актуван като общинска собственост. В ход е засенемане на терена, след което ще бъде издаден акт за общинска собственост. Тогава ще е възможен ремонта със средства от общинския бюджет, е обяснението на кметския екип.

Според експертите, направили оглед на място, не е необходимо изграждане на подпорна стена на стадиона в с. Церово. В откоса на насипа има съществуваща шахта на захранващия питеен водопровод за селото, която след съгласуване с “ВиК” ЕООД има възможност да се измести и откоса може да се профилира.

На този етап няма необходимост от изграждане на водопровод до радиорелейна станция в с. Дъбрава, защото водопроводът, който захранва станцията с питейна вода вече е изграден. В селото има и питеен резервоар с обем 50 куб.м., както и захранващ водопровод от Пречиствателната станция за питейни води до резервоара. Строителството на резервоара се финансира от Общината, а строителството на водопровода бе изпълнено съвместно със “В и К” ЕООД – материалите бяха закупени от Общината, а изпълнението - от “В и К” ЕООД. Предстои въвеждането на обекта в експлоатация, отговаря Общинска администрация на съветника Красимир Роячки.

В инвестиционната програма за 2010 година е включен за проектиране обект “Водоснабдяване с. Дъбрава” и той ще обхваща изготвяне на работен проект за водоснабдяване на следните махалите Малинска, Митовска, Яневска, Велевска, Щтръбевци, отклонение за Черквата, Кромидището, Единиците, Присоето и Ръжениците. Реализацията на проекта ще започне след процедиране на парцеларните планове за трасетата на водопроводите.

За обекта изграждане на канализация за Горната махала на с. Рилци работният проект е готов. Средствата, необходими за изграждането му са в размер на 100 хил. лв. В с. Бело поле за благоустрояването на улица №2 е изготвен работен проект. Предвиените в него строителни дейности са за сумата от 240 000 лв. В бюджета са заложени пари и изготвяне на проектно предложение за трасе на обходен път за преминаване на тежкотоварни автомобили покрай дигата на р. Струма до подлеза на жп линията.

В с. Покровник има изграден питеен резервоар, който е на кота, която не може да се захрани от съществуващата водопроводна мрежа и е необходимо напорно захранване на резервоара. Препроектирането и изграждането на водонапорен водопровод не може да бъде финансирано с общински средства, тъй като водопроводната мрежа е собственост и се експлоатира от държавното дружество „ВиК” ЕООД, което единствено може да прецени кое е най-необходимо за водоснабдяването на селото.

За с. Логодаж от Общината са поискали от фирмата "Белви" ООД да извърши проверка на уличното осветление по третокласния път до ГКПП "Станке Лисичково" в регулацията на селото и да подмени неработещите електрически лампи.

За изграждане на електрификация в махала “Акациите” на с. Горно Хърсово съгласно чл. 89 от Закона за енергетиката за територията, обхваната от разпределителната мрежа, разширението, реконструкцията и модернизацията на мрежата е задължение на "ЧЕЗ Разпределение България" АД. Въпросът за електрификацията на м. "Акациите" е поставян няколко пъти на вниманието на ръководството на ЧЕЗ, но дружеството отлага изпълнението поради липса на средства, стойността на обекта е около 290 000 лв. От направените анализи е изчислено, че срокът на откупуване на проекта е над 50 г. Необходимо е да се довърши процедурата за учредяване на право на ползване на сервитут на засегнатите от обекта земи от държавния горски фонд по реда на чл. 16, ал. 1от Закона за горите.

Политика на ръководството на община Благоевград е гарантирането на равномерно развитие на населените места на територията на общината. Стремежът ни винаги е бил да не се допуска преимуществено финансиране на което и да е било от тях, подчертават от кабинета на кмета Костадин Паскалев.