/ РИОСВ-Смолян
Количеството на мъртвата риба в река Черна в Смолян е около 150 кг и тя е пъстърва.

Това каза кметът на Смолян Николай Мелемов. Той уточни, че трябва да се установи виновника за замърсяването. "Има разследващ полицай по случая е образувано и досъдебно производство.

Мъртва риба изплува в река Черна в смолянски квартал

РИОСВ са взели проби и когато те излязат със заключение и се разкрие причината за замърсяването, ще вземем мерки и със зарибяването на реката“, поясни Мелемов.

Той уточни, че мъртвата риба вече и извадена от реката и изрази надежда, че като се спре замърсителят, реката трябва да се изчисти. Мелемов каза още, че е логично, както беше и в Девин, зарибяването на река Черна да се извърши от замърсителя на реката или поне да се плати от него.

Припомняме, че сигналът за мъртвата риба в реката бе получен в неделя сутрин, като веднага е сформиран екип от експерти. След обход в района на жк. "Петровица" е установено наличието на умряла риба и миризма на канализационни битово-фекални води.

В района няма промишлени предприятия, формиращи отпадъчни води, които се заустват в река Черна. Проверяват се дейностите по реализацията на втория воден цикъл на гр. Смолян в обходения участък, съвместно с община Смолян. По случая се извършва проверка и от МВР.

Констатирано е заустване на отпадъчни води с битово-фекален характер от канализационния колектор на града в реката. Спрямо виновните лица ще бъдат предприети административно - наказателни мерки, включително има възможност за предприемането мерки по реда на Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети, съобщиха от РИОСВ-Смолян.
Агенция "Фокус"