/ iStock/Getty Images
Анализ на водните проби от река Девинска, взети часове след замърсяването на реката на 4 август, показва минимално превишение на допустимите стойности за добро състояние по показатели азот амониев, ортофосфати и общ фосфор.

Резултатите са от изследване на водните проби, взети от Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, според информация на официалния сайт на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Омбудсманът: РИОСВ – Смолян да каже има ли опасност за хората след замърсяването на р. Девинска

Водните проби от тръбата на бутилиращото предприятие „Девин“ ЕАД, от която са изтекли отпадните води, отчитат леко повишено рН - 10,28±0,05 при норма от шест до девет,  уточняват от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-Смолян.

Размерът на санкцията, която ще бъде наложена на предприятието за нерегламентираното заустване на отпадни води в реката, ще бъде определен след приключване на образуваното досъдебно производство по случая, уточниха от екоинспекцията.

Причината да не се установяват големи превишения в концентрациите на измерените показатели е залповият характер на замърсяването. Пробите от заустващата тръба от предприятието за минерална вода са взети един час след получаване на сигнала за измряла риба, а се предполага, че самото замърсяване на река Девинска е станало няколко часа по-рано.  

В момента на пробонабиране замърсяването е било преустановено, а замърсените води на реката, които са причинили измирането на рибата, са отнесени от водното течение, уточняват от МОСВ.

Според екоекспертите може да се направи заключение, че въздействието върху рибната фауна е било моментно. Проследявайки състоянието на реката, експерти на Басейновата дирекция и Регионалната лаборатория отново са взели водни проби на 10 август за изследване относно биологичен елемент за качество - макрозообентос.

Извършен е анализ на речните води от три зони - под и над установеното заустване на отпадни води, както и в устието на река Девинска след Девин. В точката след заустването на тръбата с отпадните води има влошаване на биотичния индекс за макрозообентос, а именно понижаване от отлично към добро състояние, с което категорично се установява въздействие върху водния обект вследствие на нерегламентираното заустване, посочват от пресцентъра. 

След екокатастрофата в Девин: Образувано е досъдебно производство по случая

В РИОСВ е представен график за зарибяване на реката в увредения участък. „Девин“ ЕАД финансира акцията за зарибяване на река Девинска. След инцидента с нерегламентираното изтичане на отпадни води, довело до измиране на риба, омбудсманът Диана Ковачева отправи питания и препоръки до РИОСВ, настоявайки  да се оповести дали има опасност за хората и екосистемата след замърсяването на река Девинска. 

По случая е образувано и досъдебно производство, наблюдавано от прокуратурата в Смолян, по  чл. 352 ал. 1 от Наказателния кодекс, предвиждащ наказание от една до пет години затвор и глоба от 5000 до 30 000 лв. 
Христина Георгиева, БТА