мъртва риба
мъртва риба / iStock/Getty Images
РИОСВ Смолян ще наложи санкции
Сигнал за умряла риба в река Девинска е получен в петък на тел. 112, при което екип на екоинспекцията незабавно е извършил проверка на място.

Установено е, че предприятие за бутилиране на минерална вода е допуснало изтичане в реката на отпадъчни води от производствената дейност и с битово-фекален характер

На компанията ще бъдат наложени административно – наказателни мерки за заустване на отпадни канализационни води в р. Девинска, предизвикало измиране на риба, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда  и водите (РИОСВ) – Смолян.

Видът на санкцията ще бъде уточнен след анализ на пробите от речните води, като резултатите от изследванията се очакват в началото на следващата седмица, според информация от директора на РИОСВ Екатерина Гаджева.

Според заключението на екоинспекторите, заустването е станало в момент на подмяна на помпи, които изпомпват отпадните води към канализационната мрежа на града. Вместо в канализацията, в момента на спиране на помпите, мръсните води се озовали в р. Девинска.  Заустването на отпадните води е прекратено при проверката на екипа на РИОСВ.