/ iStock/Getty Images
Започва зарибяване на река Девинска след замърсяването
Образувано е досъдебно производство по случая със замърсяването на река Девинска.

Това съобщи окръжният прокурор на Смолян, Недко Симов. "След като ни бяха уведомили, че има подобно изтичане на вещества, в следствие на които има измряла риба, е образувано досъдебно производство.

Има текстове от Наказателния кодекс, които отговарят на подобни деяния. Лично аз разпоредих да се започнат действия по разследването.

Изпратен беше екип от ОД на МВР-Смолян и са извършени първоначалните действия по разследването. Реагирали сме веднага и работим по случая интензивно“, каза още прокурор Симов.

Заустване на отпадни води в р. Девинска доведе до измирането на риба

От 8 август започва поетапно зарибяване на река Девинска, след проблема, предизвикан със замърсяването на речните води и измирането на риба от 4 август. Това съобщи кметът на Девин Здравко Иванов, предава БТА.

Той допълни, че средства за извършване на зарибяване се осигуряват от бутилиращата компания за минерална вода „Девин“ ЕАД, съгласно подписан договор за дарение с местното сдружение на ловци и риболовци в Девин.

"На „Девин“ ЕАД е съставен акт за нерегламентираното заустване на отпадни води, като ще се търси максималният размер на санкцията", съобщи Екатерина Гаджева, директор на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-Смолян.

"По случая със замърсяването е образувано досъдебно производство, което се наблюдава от Районната прокуратура в Смолян, информират от Апелативната прокуратура в Пловдив.

Първото зарибяване утре ще бъде с около 120 кг балканска пъстърва", уточни кметът на Девин. Предвижда се във водите на р. Девинска да бъдат пуснати общо около 300 кг риба.   
По образуваното досъдебно производство до момента са проведени действия по разследването - оглед на местопроизшествие, разпитани са свидетели по случая, назначени са необходимите експертизи на взетите проби от водата и др., съобщават от пресцентъра на Апелативна рокуратура.

Производството е по чл. 352 ал. 1 от Наказателния кодекс, предвиждащ наказание от една до пет години затвор и глоба от 5000 до 30 000 лв.  Резултатите от изследванията на водни проби от реката след замърсяването засега не са оповестени. 
Агенция "Фокус"