/ областна администрация Смолян
Да се възстанови работата на ГКПП "Златоград", който е затворен от март 2020 година, настоява областният управител на Смолян Стефан Сабрутев, според информация от областния пресцентър.

Сабрутев е направил постъпки по въпроса пред МВнР, МВР, МЗ. Получихме уверение, че се работи по въпроса и до края на март 2022 г. ГКПП "Златоград" ще бъде отворен, посочва областният управител.

Идеята е ГКПП "Златоград" да може да заработи отново като се осигурят кабинет за тестване и инспектори, осъществяващи епидемичен контрол за преминаващите през границата, уточнява пресцентърът.

Близо 4 милиона пътници са минали за 8 години през ГКПП Златоград

Пунктът бе затворен през 2020 г. заради ограничителните мерки по време на пандемията. Настояването за ускоряване на процедурата за възстановяване дейността на пункта е свързано и с отлагането от гръцка страна на крайния срок за довършване на пътя към бъдещия ГКПП "Рудозем-Ксанти".

С отварянето на ГКПП „Златоград“ се осигурява свързаността на жителите на област Смолян със Северна Гърция, като по този начин се съкращава времето за пътуване и се избягват опашките от автомобили през летните месеци  на ГКПП „Маказа“.

ГКПП „Златоград“е единственият граничен пункт на територията на област Смолян и  има  голямо значение  за развитието на икономиката и туризма в района. Затварянето му се усеща осезаемо от бизнеса и жителите на Златоград и региона.
областна администрация Смолян