За серия от жестокости към животни алармират жители на пазарджишкото село Лесичово. В населеното място, където живеят 800 души, гледките на отровени кучета са се превърнали в ежедневие, твърдят те.

Последното нападение е отпреди три дни, когато 8-месечно куче е простреляно. Животното е с парализирани две задни лапи и лекарите препоръчват то да бъде евтаназирано. Местните предполагат, че нападението е извършено с въздушна пушка.

След спецакция в Пазардишко: Разбиха мащабна схема за нелегални боеве с кучета

Извършителят на стрелбата е задържан за 24 часа. Ако бъде признат за виновен, го грозят от една до три години затвор и глоба от 1000 до 5000 лв. 

Хората от Лесичово обясняват, че сериозен проблем за населеното място е неконтролируемата популация на кучета. Именно това смятат, че е довело до серията от отравяния.

Задържаха мъжа, прегазил куче в пазарджишко село

Никой не може да каже кой трови кучетата. Единственото, което се знае, е че тези отравяния са системни и явно организирани. Труповете на животните изчезват, след като бъдат отровени”, обясни местна жителка. 

От общината заявиха за NOVA, че нямат бюджет, с който да направят нещо повече и не биха могли да изградят приют за бездомните кучета. Нямат и възможност да ги кастрират.