Оранжев код за екстремно ниски температури е обявен в 4 области
Оранжев код за екстремно ниски температури е обявен в 4 области / netinfo

Оранжев код за екстремно ниски температури е обявен в 4 области на 8 януари, в останалата част от страната важи жълтият. Това показва справка на официалния сайт на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, предаде "Фокус".

Областите, за които е обявен оранжевият код са: София, София-област, Перник и Кюстендил. Метеоролозите предупреждават, че времето ще бъде студено с минимални температури между минус 21 и минус 18 градуса, максималните ще са между минус 13 градуса и минус 10 градуса.

Оранжевият код означава, че хората трябва да бъдат подготвени за това, че ниските температури могат да доведат до здравни проблеми за чувствителни и болни, възрастни, деца и бездомници. От НИМХ призовават гражданите да слушат и да следват съветите на властите.

На отделни места, главно в Североизточна България, отново ще превалява слаб сняг. Там има преспи до 2 метра и условия за поледици. Избягвайте пътувания.Студеният вятърът ще се задържи умерен, в Дунавската равнина и силен. Над планините ще е облачно с превалявания от слаб сняг. Ще духа умерен до силен северозападен вятър.

В началото на следващата седмица ще остане много студено и предимно облачно. Вятърът ще отслабне. На места ще има и слаби превалявания от сняг. Във вторник от юг валежите ще се активизират, повече по количество ще са през нощта срещу сряда. Тази нощ ще е и най-студена, с температури до минус 23 градуса. В четвъртък от югозапад ще се пренася така чаканият топъл въздух.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg