Акция на ДАНС в земеделското министерство, има повдигнати обвинения
Акция на ДАНС в земеделското министерство, има повдигнати обвинения / снимка: DarikNews

Агенти на Държавната агенция за национална сигурност и прокурори влязоха в Министерството на земеделието и храните за проверки в дирекция „Земеделски и горски фонд” заради незаконни заменки на земи. При акцията няма задържани, тъй като разследването е в начален етап.

 

Експерти от ДАНС и наблюдаващият прокурор по случая Николай Русинов нахълтали в земеделското министерство и изискали от служителите документи и преписки от дирекция „Земеделски и горски фонд”.

 

Проверката се прави за периода след последните промени в Закона за горите и Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Проверява се дали са били извършвани замени със задна дата, след като са били забранени с промени в законодателството.

 

„Получихме по две линии сигнали от Върховна административна прокуратура, че са извършвани незаконни замени със земи от Министерство на земеделието. Образувахме досъдебно производство срещу виновни длъжностни лица и обект на проверката с екип на ДАНС са документооборота в министерството. Става въпрос за големи масиви земи в различни региони в страната”, каза градският прокурор Николай Кокинов.

 

Преди една година от сдружението "За да остане природа в България" се обявиха против заменките на земи. От неправителствената организация съобщиха, че от средата на 2008 година са били извършени заменки за над 14 000 декара държавни гори, разположени основно по черноморското крайбрежие и около планинските курорти в Родопите, Рила и Пирин. Според организацията икономическите загуби за България от тази политика са на стойност над 2 млрд. лева.

 

* Информацията е актуализирана към 17 часа