Заснеха как диша планетата Земя
Заснеха как диша планетата Земя / sxc.hu

Питали ли сте се някога как мирише Земята на дълбочина 9 км и какви звуци може да се чуят там? Отговорът на тези въпроси дава холандската художничка Льоте Гевън.

В сътрудничество с германски геолози тя спуснала апаратура за снимане на звук в най-дълбоката дупка в света (9 километра), намираща се в Южна Германия. Онова, което успели да заснемат, може да се определи като "дишане" или "биене на сърцето" на планетата Земя, пише БГНЕС.

Дълбоката 9 километра дупка се появила през 1990 година, когато група учени в Германия започнали да копаят с намерението да стигнат до континента Панга, стар 300 млн. години. На деветия километър дълбочина обаче им свършили финансите и това бил краят на амбициозния им проект. Днес това е най-дълбоката дупка в света.

Подобни намерения имали и учени от Съветския съюз, които още през 70-те години на миналия век започнали подобен проект и стигнали на дълбочина почти 12 км., достигайки до скали стари 2,5 млн. години. И тогава обаче липсата на средства затворила дупката и учените напуснали проекта. По онова време те по-скоро били заинтересовани за геоложки данни като състава на кората, температурата, плътността...