Вижте как мъхът помогнал за появата на кислород на Земята
Вижте как мъхът помогнал за появата на кислород на Земята / Thinkstock/Getty Images

Всичко е започнало с мъха, обявиха учени, които твърдят, че това растение е произвело необходимото количество кислород за животните и хората на Земята, съобщи АФП.

Животът на Земята се е появил преждевременно

Преди около 470 милиона години, мъхът започнал да се разпространява, като осигурил на планетата ни първия стабилен източник на кислород, позволил на интелигентните форми на живот да процъфтяват.

Частици от астероид разказват история на 4 милиарда години

"Невероятно е, че без еволюцията на скромния мъх ние нямаше днес да сме тук - каза Тим Лентън, един от съавторите на изследването от университета в Ексетър. - Трудът ни показва, че първите земни растения са били изненадващо продуктивни и са предизвикали солидно покачване на количеството кислород в атмосферата".

Кислородът се е появил в земната атмосфера преди 2,4 милиарда години, но достига сегашните си нива чак преди 400 милиона години.

Морската гъба вероятно е най-старото животно

Учените са работили с компютърни симулации. Така те са установили, че преди около 445 милиона години лишеите и мъхът може да са произвеждали 30 процента от земния кислород. Това покачване на нивото на кислорода е дало възможност за еволюиране на "разнообразен, подвижен и интелигентен животински свят, включително и на човека".

Източник: БТА