Успешна мисия на руските батискафи на дъното на Северния ледовит океан
Успешна мисия на руските батискафи на дъното на Северния ледовит океан / БГНЕС

Батискафите "Мир-1" и "Мир-2" благополучно изплаваха на повърхността недалеч от изследователския кораб "Академик Фьодоров". В 19,15 часа московско време успешно приключи мисията на батискафите, спуснали се до дъното на Северния ледовит океан, в рамките на руската експедиция "Арктика-2007", съобщи ИТАР-ТАСС.

Пръв на повърхността на Северния ледовит океан в 18,08 московско време излезе "Мир-1", след като бе под вода 8 часа и 40 минути, съобщи вицепрезидентът на Асоциацията на полярниците Владимир Стругацки. Вторият подводен апарат излезе след повече от час.

"Около 40 минути "Мир-1" е дрейфувал под леда на дълбочина 15 метра, преди да намери незамръзнало място за изплаване", каза Стругацки. Според полярника това е бил един от най-сложните моменти от работата на батискафа, информира БТА.

В 9,28 ч. московско време "Мир-1" започна спускането, а в 12,08 ч. достигна дъното на дълбочина 4261 м. "Приземяването бе меко, наоколо грунтът е с жълтеникав оттенък, не се виждат обитатели на морските дълбини", гласеше първото съобщение на Чилингаров от дъното на Северния ледовит океан.

Екипажът на "Мир-1" бе в състав Анатолий Сагалевич (командир), бордови наблюдатели - ръководителят на експедицията "Арктика-2007" Артур Чилингаров и депутатът от руската Дума Владимир Груздев.

Артур Чилингаров пръв излезе от батискафа на кораба "Академик Фьодоров" . "Беше трудно" - каза ръководителят на експедицията "Арктика-2007". "Колко е хубаво там долу. Ако след сто или 1000 години там, където бяхме ние, се спусне някой, ще види нашия, руския флаг", каза той.

В 9,49 ч. московско време, когато "Мир-1" се намираше на дълбочина от 500 метра, започна спускането и на втория батискаф "Мир-2", управляван от Евгений Черняев. Задно с него бяха шведският милионер Фредерик Полтен, платил за това пътешествие 3 млн. долара, както и австралийският полярник Майкъл Макдауъл. Батискафът изплава в 19,15 ч. московско време.

На дъното на Северния ледовит океан са взети проби от грунта в точката на полюса, проби от водата. Направени са фото и видеоснимки на шелфа. На дъното е забит титанов флаг на Русия с височина един метър, оставена е капсула с послание към бъдещите поколения.

Основната цел на руската експедиция "Арктика-2007" е да докаже, че океанският шелф в структурно отношение е идентичен с брега по северната граница на Русия и представлява продължение на Сибирската континентална платформа.

Според експерти на института по геология на океаните към руското Министерство на природните ресурси има голяма вероятност Москва да представи на комисията на ООН по морския шелф солидна научна аргументация, която съгласно Конвенцията на ООН по морско право ще позволи на Русия да увеличи площта на страната с 1,2 млн. км арктически шелф, съдържащ потенциални ресурси от въглеводородни суровини в размер на 9-10 млрд. тона условно гориво.