Успешен край за експеримент на НАСА с марсианска „летяща чиния”
Успешен край за експеримент на НАСА с марсианска „летяща чиния” / снимка: БГНЕС, архив

Юнският тест на НАСА с марсианската „летяща чиния”, изпратена в разредената атмосфера на Земята, е приключил успешно, въпреки частичното разкъсване на парашута й,съобщи АП.

Изпращането на тежки апарати и евентуално на хора на Червената планета изисква тестове, които да имитират разредената й атмосфера. Именно тази беше целта на изпитанията с подобния на „летяща чиния” апарат, кръстен Low Density Supersonic Decelerator, изпратен от НАСА на 57 900 м над земната повърхност. Според отчета на специалистите от американското космическо ведомство юнските тестове са постигнали целта си.

„Летящата чиния”
летя със скорост четири пъти по-бърза от тази на звука и симулира кацане на Марс при сходни условия. „Апаратът се представи много добре, като постигна планираната скорост и височина”, коментира Иън Кларк от Лабораторията за ракетни двигатели към НАСА. Експерименталният полет, който струваше около 150 млн. долара, бе управляван от военноморска база на САЩ на Хавайските острови. Други два теста са предвидени през 2015 г.

По време на изпитанията беше изпробван надуваем ринг с формата на поничка, който обхваща ръба на „летящата чиния” и се разгръща за една трета от секундата. По този начин се забавя скоростта на апарата от 4,3 Мах-а - над четири пъти скоростта на звука, до Мах 2, предава БТА.

Апаратът бе оборудван и с парашут с диаметър 30 м. Той почти се разпадна при частичното си разтваряне. В следващите месеци НАСА ще съсредоточи усилията си за отстраняването на тази повреда при следващите тестове догодина.