Учени разгадаха какво е затрило неандерталците
Учени разгадаха какво е затрило неандерталците / снимка: Thinkstock/Getty Images

Превъзходството на културата на хоминидите е затрило неандерталците от лицето на планетата, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

За да опознаят по-добре конкуренцията между неандерталците и ранните хора в Европа преди около 45 000 години, учени от САЩ и Япония приспособили модел, който първоначално бил създаден, за да анализира междувидовите взаимоотношения сред животните.

Загадката от китайска пещера: И друг човешки вид е оцелял в Ледниковата епоха?

Двама учени от Станфордския университет в Калифорния и един от университета Мейджи в Япония създали модел, който взима под внимание културните различия и техническите способности. Компютърните симулации навели на мисълта, че напредъкът в културата на хоминидите сам по себе си е бил достатъчен, за да доведе до изчезването на неандерталците.

Учени откриха у древен европеец следи от близко родство с неандерталец

Тъй като културният напредък е взаимосвързан с техническия прогрес, ранните хора вероятно са успели бързо да надделеят в съревнованието с неандерталците за природните ресурси.

Резултатите от изследването не оборват учените, които смятат, че климатични промени и пренасяни от ранните хора болести са станали причина за изчезването на неандерталците. Получените резултати обаче подкрепят хипотезата, че по-добрата социална организация на ранните хора и достъпът им до по-усъвършенствани сечива са им осигурили превъзходство в конкуренцията с неандерталците.

Откриха останки от нов вид човек в Сибир

"Изследването ни показва, че ако културата е налице, по-малобройна група хоминиди може да надделее в борбата с по-многобройна популация неандерталци, които не са имали собствена култура - заяви биологът Маркъс Фелдман от Станфордския университет. - Колкото по-голяма е културата, толкова по-малобройна е нужно да е групата."

Колкото по-малък мозък, толкова повече ум

Причината не е в това, че хоминидите са били по-интелигентни. През оназа епоха интелигентността на двата вида е била сходна. Когато пристигнали в Европа, хоминидите обаче притежавали по-усъвършенствани сечива и по-добра социална структура, която им позволявала да разпространяват ефикасно информация. Така вестта за технологични иновации се предавала по-бързо от един техен представител на друг.

Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Източник: БТА