Учени отдадоха разликите между езиците на климата и околната среда
Учени отдадоха разликите между езиците на климата и околната среда / снимка: Guliver/Getty Images

Американски изследователи определиха климата и околната среда като причини, обуславящи разликата между езиците по света. Докладът на специалистите е представен на 170-ия конгрес на Акустичното дружество на Америка (Acoustical Society of America - ASA), съобщи сп. "Нюзуик".

В езиците на хората например, които живеят в региони с гъсти тропически гори, преобладават ниските честоти и гласните, тъй като в подобна обстановка така е по-лесно да чуеш другия. При хората, които живеят на открити пространства, е точно обратното - гласовете са звънки и по-често се използват съгласни.

До края на века половината от езиците по света могат да изчезнат

Учените са направили тези изводи, след като са изследвали 633 езика на различни народи по света. По време на работата си те са отделили специално внимание на езиците, на които говорят малки групи хора - под 5 милиона души.

Специалистите изтъкват, че формулираната от тях закономерност е потвърждение на т.нар. теория на акустичната адаптация. Освен ландшафта, учените са отчели фактори като средното годишно ниво на валежите и температурата, които също могат да повлияят на разпространението на звуковите вълни във въздуха.

Бизнесът има голям интерес към специалисти, владеещи редки езици

"Ние сме уверени, че част от характеристиките на звуковите модели на езиците по света се формират, като се изхожда от климатичните и екологични характеристики на региона" - казва Иън Мадисън от университета на Ню Мексико, водещ автор на изследването.

За пръв път теорията, че ландшафтът на местността обуславя звуците, които издават неговите обитатели, е формулирана по отношение на птиците. Изследователи са установили, че пеенето на отделните видове е свързано с мястото, което обитават - гори или открити пространства.

Източник: БТА