Бизнесът има голям интерес към специалисти, владеещи редки езици
Бизнесът има голям интерес към специалисти, владеещи редки езици / ThinkStock/Getty Images

Бизнесът има голям интерес към специалисти, владеещи редки езици, каза в интервю за БТА проф. Христо Бонджолов, ректор на ВТУ "Св.Св.Кирил и Методий".

Много аутсорсинг фирми насочват усилията си в привличането на такива специалисти, допълни той, като поясни, че за целта те разкриват свои офиси и провеждат обучения на територията на висшите училища, където лингвистичните специалности са с традиции. Професорът подчерта, че тези фирми работят съвместно с бизнеса и в Европа, и по света, имат осигурени пазари и работа, а тук получават квалифицирана работна ръка.

Във Великотърновския университет в момента предлаганите работни места от подобни компании са около 400, а заетите са малко над 200, даде пример той. Проф. Христо Бонджолов смята, че това е чудесна възможност в рамките на следването си студентите да натрупат практика и да бъдат наети, ако са добри специалисти, веднага след завършването си.

Едно от големите богатства на университет с повече от 50-годишна традиция, като Великотърновския, са езиците, каза проф. Бонджолов. Те дават много сериозна база за развитие, защото успешно могат да бъдат комбинирани с утвърдените специалности.

"Представете си комбинацията от икономика плюс даден език, или право плюс друг желан език. Бизнесът е адаптивен и търси добрите комбинации", каза проф. Бонджолов.

По отношение на идеята хора, които желаят да се преквалифицират в по-късна възраст в съответно висше училище, ректорът посочи, че това трябва да бъде регламентирано от държавата, чрез държавна поръчка.

Според проф. Бонджолов държавата трябва да планира държавната поръчка. Той припомни, как заради подобно планиране в Гърция българските висши училища, където се е изучавала педагогика, са направили успешен прием.

Развитието на румънската икономика през последните години е увеличило броя на студентите от северната ни съседка както към бакалавърските, така и към магистърските програми, посочи той. От тази учебна година във Великотърновския университет е разкрита и лингвистична специалност с румънски език.

Висшето образование у нас е сред темите, които ще обсъждат участниците в XI Световната среща на българските медии, организирана от БТА в Атина от 4 до 8 ноември. В дискусиите ще се включи и проф. Христо Бонджолов, ректор на ВТУ "Св.Св. Кирил и Методий".