САЩ се отказаха от опит с конвенционални експлозиви в пустинята Невада
САЩ се отказаха от опит с конвенционални експлозиви в пустинята Невада / netinfo

Министерството на отбраната на САЩ обяви, че се е отказало от плановете си да извърши опит с голямо количество конвенционални експлозиви в пустинята Невада, съобщи Ройтерс.

Целта на експеримента бе да се провери въздействието на някои видове оръжия, използвани за унищожаване на обекти, скрити на голяма дълбочина под земята. Противниците на този опит изразяват загриженост, че над пустинята ще се издигне облак, наподобяващ "ядрените гъби" от 60-те години на миналия век, който ще разнесе радиоактивен прах, останал след ядрените експерименти на САЩ.

Представител на Агенцията за намаляване на опасностите за отбраната към Пентагона, която трябваше да извърши експеримента, обяви, че ще се търсят алтернативни методи за получаване на достоверни данни за въздействието на оръжията за унищожаване на подземни обекти.

Експериментът трябваше да се състои още миналата година. За "мишена" е избран тунел дълбоко под пустинята, в полигона на американското министерство на енергетиката, разположен на 105 километра северозападно от Лас Вегас. През май 2006 г. Националната агенция за ядрена безопасност оттегли становището си, че взривяването на 700 тона амониев нитрат, примесен с мазут, няма да нанесе щети на околната среда.