Руската полярна експедиция започна спускането  с батискафите Мир
Руската полярна експедиция започна спускането с батискафите Мир / netinfo

Участници в руската научна експедиция на Северния полюс тази сутрин започнаха спускане с батискафите "Мир-1" и "Мир-2" до океанското дъно непосредствено под географската точка на полюса, съобщи за ИТАР-ТАСС по телефона от борда на кораба "Академик Фьодоров" Владимир Стругацки, вицепрезидент на Асоциацията на полярниците. На борда на "Мир-1" като наблюдатели са известният полярник, заместник-председателят на руската Държавна дума Артур Чилингаров, и депутатът Владимир Груздев. На борда на втория батискаф, управляван от Евгений Черняев, се намират шведският милионер Фредерик Полтен, платил за това пътешествие 3 млн. долара, и австралийският полярник Майкъл Макдауъл.

Предвидено е в рамките на уникалния експеримент, който руските учени сравняват със стъпването на човек на Луната, полярниците да забият руското знаме на океанското дъно под Северния полюс. Около 100 учени на борда на "Академик Фьодоров" ще търсят доказателства за съществуването на хребета Ломоносов - подводната планина с дължина близо 2000 километра, която пресича полярния регион.

Учените ще се опитат да докажат, че тя геологически е продължение на територията на Русия и затова страната може да претендира за нея в съответствие с Конвенцията на ООН по морско право. Световните агенции отбелязват по този повод, че целта на експедиция "Арктика 2007" е да припомни амбициите на Русия за контрол над този район, за който страната спори с други държави, включително Съединените щати. Москва претендира за над 1,2 милиона кв. км от шелфа на Арктика, който според някои изчисления е възможно да съдържа залежи от петрол и газ от около 10 милиарда тона.