Японски електромобил получава енергия от специално пътно платно
Японски електромобил получава енергия от специално пътно платно / ThinkStock/Getty Images

В Япония е разработен първият в света електромобил, който може да се движи без акумулатор, ако се пътува по специално пътно платно, от което получава енергия. Това съобщиха Технологичният университет в град Тохаси и голямата строителна компания Тайсей корпорейшън (Taisei Corporation), които заедно създадоха колата, информира от ТАСС.

Американската компания печата електромобил на 3D принтер

Едноместен прототип на такъв автомобил в момента е в процес на изпитание. В гумите му има специална стоманена мрежа, която получава електроенергия от две стоманени пластини, положени под слой асфалт на дълбочина 10 см. На полигона е построен 30-метров участък, по който засега електромобилът се придвижва със скорост 10 км в час.

Електромобил на Волво ще може да се зарежда за 90 минути

Разработчиците на колата са на мнение, че в бъдеще може да бъде рентабилно да се строят специални пътища с вкопано в платното оборудване, което предава електроенергия или път да бъде оборудвана съществуващата гъста мрежа от високоскоростни шосета с такава технология. По тези специални пътища електромобилите ще могат да се движат с изключени акумулатори и да ги включват само на обикновените пътища. В момента в страната активно се увеличава броят на местата за зареждане на електромобили. На новите паркинги има такова оборудване на всяко паркомясто.

Източник: БТА