Потенциално опасен за Земята астероид ще се върне след три години
Потенциално опасен за Земята астероид ще се върне след три години / ThinkStock/Getty Images

Потенциално опасният астероид, който на 31 октомври ще се доближи до Земята на разстояние, което е малко по-голямо от това между нашата планета и Луната, ще се върне след три години, предаде ТАСС. Това бе оповестено от сътрудника на Института по приложна математика "Келдиш" на Руската академия на науките и участник в Международната научна оптична мрежа ISON Леонид Еленин.

Астероидът 2015 TB145 няма да се сблъска със Земята в близките 30 години

"Следващото доближаване на астероида 2015 ТВ145 до Земята ще е на 11 ноември 2018 г., но той ще мине на по-далечно разстояние - 40 милиона км, в сравнение с това на 31 октомври т.г.", заяви ученият. Той се позова на 500 изчисления, извършени от астрономи след откриването на астероида на 13 октомври от сътрудници на американската обсерватория "Пан старс". Еленин отбеляза също, че датите на следващите му доближавания до Земята, които може да са по-големи, все още не са определени. Учените се надяват, че ще им се удаде да установят тези дати при наблюдението на 31 октомври. Засега е известно само, че през следващите 30 години астероидът няма да се блъсне в Земята.

Астероид премина с 40 000 мили в час покрай планетата ни

Данните сочат, че на 31 октомври астероидът 2015 ТВ145 ще се доближи до Земята на разстояние 486 000 км. Той ще достигне 10-а звездна величина и ще може да се наблюдава с бинокли или малки любителски телескопи. Според астрономите най-добрите места за наблюдение са руският Далечен изток и Сибир.

Източник: БТА