Погрешно включване на двигатели измени позицията на МКС
Погрешно включване на двигатели измени позицията на МКС / снимка: БГНЕС, архив

Двигателите на космическия кораб "Союз", който е скачен към Международната космическа станция (МКС), се включиха по погрешка, което е довело до незначително изменение на положението на станцията, съобщи пресслужбата на "Роскосмос", цитирана от ТАСС.

Това е станало в 18:32 ч по време на планово изпробване на радиосистемата за сближаване и скачване на МКС и кораба "Союз". От пресслужбата добавиха, че "са взети необходимите мерки за стабилизацията на станцията и няма заплаха за екипажа на МКС, за самата станция и за нормалното връщане на кораба "Союз ТМА-15М" на Земята".

Изстрелват следващата пилотирана мисия до МКС през юли

ТАСС припомня, че на 11 юни корабът трябва да върне на Земята трима от космонавтите на борда. Планирано е спускаемата капсула на кораба да се приземи в казахстанската степ.

Космонавтите трябваше да останат в орбита няколко седмици повече от предвиденото заради аварията през април на товарния кораб "Прогрес", който се повреди при изстрелването и не успя да достави необходимите материали и оборудване на МКС.

В прессъобщението на "Роскосмос" от тази вечер се казва още, че в момента експерти се опитват да разберат причините за погрешното включване на двигателите на кораба "Союз" и че за резултатите ще бъде съобщено допълнително.

Източник: БТА