Откриха връзка между мръсния въздух и психичните заболявания
Откриха връзка между мръсния въздух и психичните заболявания / Sofia Photo Agency, архив

Шведски учени откриха връзка между замърсяването на въздуха и психичното здраве, съобщи ЮПИ.

Младите хора, които живеят в район с по-ниско качество на въздуха, е по-вероятно да бъдат диагностицирани с психични заболявания.

Здравните данни в Швеция позволяват на учените да изследват цялото население на страната за честотата на диагнозите и предписаните във връзка с тях лекарства. Учени от университета в Умео анализирали здравни данни за хора под 18-годишна възраст в няколко района в Швеция. Изследването обхванало земеделски райони, както и трите най-големи града в страната, като участниците били с разнообразни социоикономически характеристики.

Откриха връзка между пушенето и психичните заболявания

След като взели предвид демографски и социоикономически фактори, учените заключили, че на нарастване на концентрациите азотен диоксид с 10 микрограма на кубичен метър съответства 9-процентно увеличаване на предписаните лекарства след поставяне на диагноза психично заболяване.

"Получените резултати навеждат на мисълта, че намалените концентрации на замърсения, най-вече от автомобилния трафик, въздух могат да ограничат психичните заболявания при деца и тийнейджъри", отбелязаха учените.

Редица проучвания свързаха замърсяването на въздуха с аутизма и установиха, че смогът и безпокойството са взаимосвързани.

Резултатите от изследването са публикувани в "Бритиш медикъл джърнъл".

Източник: БТА