Нов тест ще позволява ранна диагностика на невродегенеративни заболявания
Нов тест ще позволява ранна диагностика на невродегенеративни заболявания / снимкa: БГНЕС

Първият тест за ранна диагностика чрез кръвен анализ на болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон ще започне да се продава през лятото, съобщи американската компания Power3 Medical Products, производител на теста за диагностициране на заболяването. Това съобщи ЛентаРу, цитирана от БГНЕС.

Според производителите новият тест ще позволява болестта на Алцхаймер да бъде диагностицирана в ранен стадий – шест години преди появата на симптомите. Така лекарите ще могат по-рано да установяват пациентите от рисковата група и да назначат лечение за забавяне развитието на болестта. Освен това методът би бил полезен за контрол на ефикасността на лечението, смятат специалистите. Тестът, наречен NuroPro, се основава на определяне нивото на 59 белтъчини-биомаркери в кръвната проба. С негова помощ могат да се диагностицират болестта на Паркинсон, болестта на Алцхаймер и болестта на Лу Гериг (латерална амиотрофична склероза).

В момента на пазара няма диагностични тестове за нито едно невродегенеративно заболяване, а установяването им се основава единствено на клиничната симптоматика, съобщи представителят на Power3 Medical Products Стив Раш. Тестът е с висока специфичност – над 90 %, твърди Раш. Планира се през лятото новият тест да бъде пуснат в продажба в Гърция, а в края на годината ще бъде достъпен и в САЩ, съобщиха от компанията.