Мобилно приложение помага на украинците да бойкотират руски стоки
Мобилно приложение помага на украинците да бойкотират руски стоки / Thinkstock/Getty Images

Приложение за смартфони, което помага на украинците да откриват и бойкотират стоки, произведени в Русия, става все по-популярно сред потребителите на Android в Украйна.

Приложението, наречено "Бойкотирайте окупаторите", открива къде е произведена стоката - дали в Украйна, Русия или другаде, като сканира баркода на продукта с камерата на телефона.

"Приложението ще ви посъветва дали да купите продукта или да го бойкотирате", пише в описанието на приложението в Google Play. Експерти, цитирани от руския сайт Газета.ру, обаче предупреждават, че то може "да доведе до повишаване на напрежението между Москва и Киев".

Приложението може също да открива руски компании, които се представят като украински или западни, като модната марка Карло Пацолини или чаената компания Грийнфийлд, пише БГНЕС. Руският медиен анализатор Антон Носик казва, че приложението ще "навреди много на имиджа на Украйна в Русия". Но допълва: "От гледна точка на руската политика в Крим това е божи дар!".

В същото време руският депутат Олег Михейев заяви: "Бих посъветвал любителите на технологиите, които правят тези приложения, да престанат да купуват руски газ и други горива".