Изстреляха телескоп, ще търси обитаеми планети в нашата галактика
Изстреляха телескоп, ще търси обитаеми планети в нашата галактика / cнимкa: БГНЕС

Американският космически телескоп "Кеплер" бе успешно изведен в орбита 62 минути след изстрелването му от военната база Кейп Канаверал в щата Флорида, предаде АФП. Отделянето на третата степен на ракетата носител "Делта 2" настъпи според планираното на височина 721,53 км. "Кеплер" е изведен в хелиоцентрична (околослънчева) орбита. Не са нужни повече корекции на траекторията му, увери НАСА.

 

Телескопът ще търси наличие на планети в район с около 100 000 звезди, в който условията не са прекалено горещи, нито прекалено студени, а подходящи за наличие на вода в течно състояние и следователно на живот. Изследователите са на мнение, че може да бъдат открити 50 и повече потенциално обитаеми планети извън Слънчевата система.

 

Телескопът е снабден с високо чувствителен фотометър, който непрестанно ще е насочен към район на Млечния път, за да измери яркостта на всяка намираща се там звезда веднъж на всеки 30 минути в разстояние на повече от три години. Когато планета мине пред своята звезда, яркостта на звездата ще намалее. Измервайки прецизно какви са вариациите на светлината и колко дълго продължават те, телескопът "Кеплер" може да изчисли размерите и температурата на планетата. Тази информация може да помогне на учените да установят дали планетата е обитаема или не.

 

Телескопът, който носи името на германския учен от 17-и век Йохан Кеплер, е насочен към район в небето между съзвездията Лебед и Лира, където има 3,5 милиона звезди. НАСА е подбрала 100 000 от тях за изследването.